Despre Stat

Ce este statul? La ce serveste el?

Suntem in prag de alegeri si vedem cum politicienii (deveniti din ce in ce mai necredibili si mai antipatici) fac un aluviu de promisiuni politice care sunt de natura sa lase impresia ca in urmatorii 4 ani Raiul va veni si in Romania 🙂

Consider ca este utila o trecere in revista a principalelor datorii ce ii revin statului, si, tot la fel de utila cred ca  este sa stim care este rolul statului intr-o economie. In acest sens, am tradus din engleza si germana anumite texte menite sa ofere o imagine cat mai obiectiva asupra sarcinilor principale ce ii revin statului.

1.

 

Fiecare individ se straduieste pe cat de mult posibil sa isi plaseze capitalul propriu in activitati economice interne, si doreste sa conduca acele activitati astfel incat produsul obtinut sa fie de cea mai mare valoare ; individul prin munca ce o va presta va contribui la realilzarea unui venit anual cat mai mare.In general, defapt, el nu intentioneaza sa promoveze interesul public si nici nu stie in ce masura reuseste sa il promoveze. Preferand activitatile interne si nu pe cele straine el are in vedere sa isi asigure propria securitate, si conducandu-si activitatea economica astfel incat sa obtina un produs cu valoare cat mai mare , el urmareste doar propiul sau castig, si in acest caz ca si in multe alte cazuri, el va fi condus de o mana invizibila sa promoveze un scop care nu face parte din intentiile sale. De asemenea, nu este tocmai un dezastru pentru societate ca acest scop nu facea parte din planurile sale. Urmarindu-si propriul interes el promoveaza o societate mai eficienta decat daca isi propunea in mod explicit sa realizeze acest lucru.(Extras din :  Adam Smith: An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations, 1776, Book4, Ch 2)

2.

Der Staat nimmt durch seine Wirtschaftspolitik soziale Umschichtungen, soziale Interventionen vor, die aber – und das ist, auf einen einfachen Nenner gebracht, der Grundgedanke – dadurch auf das System der Marktwirtschaft umgestellt werden, dass sie dem Grundsatz der Marktkonformität unterworfen werden, das heisst, dass hinter den Eingriffen der staatlichen Wirtschaftspolitik die Funktionsweise des Marktes … nicht gestört und, wenn möglich, gar noch verbessert wird

 

Statul intreprinde prin politica sa economica  reasezari (restructurari) sociale, interventii sociale, care insa – si aceasta este ideea de baza- vor contribui la reorganizarea sistemului economiei de piata, ele (interventiile) fiind supuse in prealabil principiului de conformitate al pietei, ceea ce inseamna ca, in urma interferentei (interventiei) politicii economice a statului, modul de functionare a pitelor nu va fi perturbat, ci, daca este posibil, va fi imbunatatit. (Extras din :  Müller-Armack: Genealogie der Sozialen Marktwirtschaft, Bern/Stuttgart 1974)

 

3.

Der Staat des 21. Jahrhunderts besinnt sich wieder auf das eigentliche Wesen des Staates. Der moderne Staat beschränkt sich auf seine Kernaufgabe. […] Kernaufgabe des Staates ist es, die Freiheit des Individuums zu schützen und Recht und Ordnung.

Der Staat soll im nächsten Jahrhundert kein Monopol auf irgendeine Dienstleistung mehr besitzen, die Private ebensogut anbieten könnten.

Statul secolului 21 trebuie sa isi amintesca din nou de esenta sa centrala. Statul modern se limiteaza la sarcina sa fundamentala. […] Principala sarcina a statului este aceea de a proteja liberatatea individului si de a implementa legea si ordinea publica. […] Statul nu trebuie sa mai detina monopolul asupra vreunui serviciu, pe care sectorul privat l-ar putea oferi la fel de bine.

 

Asadar, in ce consta puterea statului? 

Puterea statului depinde in general de Resursele pe care acesta le poate pune la dispozitie si de Costurile de oportunitate ale actiunilor sale.

Atunci cand statul este slab, el nu va avea puterea de a creea institutii eficiente menite sa lucreze cu adevarat spre folosul cetatenilor. 

Potrivit articolului 47, aliniatul 1, din Constitutia Romaniei „Statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent.”

Care sunt fortele care creeaza un trai decent?Cred ca principalele premise care stau la baza cresterii economice sunt : 1. Pietele 2. Capitalul 3. Tehnologia si 4. Omul

Istoria ne arta ca de multe ori statul a fost doar o minge de joc in mana unor grupuri de interese.In aceste conditii, se ridica o intrebare legitima : in ce masura mai putem spera la o bunastare venita din partea statului de moment ce pana acum speranta la un trai decent promisa de stat nu s-a dovedit a fi decat o amagire?

Trebuie sa acceptam ideea ca principala misiune a statului nu este aceea de a aduce fericirea omenirii, si, de departe putem spune ca statul nu are sarcina de a transforma lumea intr-un Paradis. El nu ar putea face acest lucru poate si din simplu motiv ca reprezentantii statului nu sunt niste ingeri :).

  

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s