Vagabondul milionar ,- Slumdog Millionaire (2008)

getimg2

Regizor

Danny Boyle

Distributie:

Dev Patel, Freida Pinto, Madhur Mittal

Genul:

Dragoste / Drama / Crima

Durata: 120 minute

Premiat cu 4 premii Golden Globes,
nominalizat la 9 premii Oscar.

 

 

Scurta descriere : 

Slumdog Millionaire este un film care merita vazut. 

Regizorul Danny Boyle ştiut să împacheteze o poveste emoţionantă într-un format de succes.

Mi-a plăcut filmul pentru că m-am putut raporta la realităţile prezentate. Cine nu s-a pus măcar o dată în postura concurentului la Vrei să fii miliardar? Să stai pe scaunul „adevărului”  şi să dai răspunsurile corecte, până la victoria finală şi in final sa te bucuri ca ti-ai câştigat viitorul cu ajutorul neuronilor.Ar fi minunat,nu?

Iar întrebările? Ca şi în film, cine n-ar şti să răspundă la întrebări legate de minute, ore, zile, ani din viaţă?

Aşa-i că e incredibil de uşor? Cei din jur nu-şi dau seama dacă sînteţi un trişor, un geniu, aţi nimerit răspunsurile corecte din întîmplare sau aşa e scris să fie. Ce nu ştiu ei este că fiecare întrebare v-a dus cu gîndul la o persoană, un sunet, o imagine întipărite pentru totdeauna într-un cotlon al memoriei.

Asta încearcă Jamal Malik să explice poliţiştilor care-l anchetează la pontul prezentatorului arogant şi cu cercel în ureche. Căci nu e cu putinţă ca un puşti născut într-una din cartierele mizere ale Mumbaiului, a cărui slujbă este să aducă ceaiul angajaţilor dintr-un call-center pentru o firmă de telefonie mobilă, să ajungă la un pas de marele premiu de 20 de milioane de rupii. Asta crede prezentatorul, asta crede poliţistul gras şi prostănac, pînă şi Jamal nu-şi explică prin ce minune toate întrebările care i s-au pus aveau răspunsul bine întipărit în toată fiinţa lui.

Ca să aflăm de ce şi cum, schimbăm reperele temporale cu o viteză ameţitoare, închidem ochii orbiţi de luminile violent colorate şi tresărim în ritmul muzicii. Îl vedem pe Jamal jucînd oină pe pista de decolare a aeroportului, fugărit de poliţişti, bătut de profesor, fugărit de cei care i-au omorît mama fiindcă era musulmană, căpătînd un autograf rîvnit de copii şi adulţi deopotrivă, fugărit de cei care-l trimiteau la cerşit, făcînd fotografii turiştilor la Taj Mahal, sărind în tren, vorbind despre Loch… Big Ben cu o clientă scoţiancă, sărind din tren, fugind, fugind, fugind.

Personajele principale ale acestui film sunt : Jamal, Salim si Latika. Salim,fratele mai mare a lui Jamal, ghiceste mereu încotro bate vîntul şi incearca sa isi protejeze fratele (că doar rămîne capul familiei undeva prin minutul 10 al filmului). El îi întinde mîna lui Jamal cînd fug după tren, el îl trage cu sfoara cînd aruncaţi din tren de conductor călătoresc cocoţaţi pe acoperiş (ca-n bancul cu sîrma) şi coboară – pe uşă ori pe fereastră – ca să vîndă baloane, brichete şi alte nimicuri ori să fure mîncarea pasagerilor. Salim fură încălţările vizitatorilor la Taj Mahal, pe cînd Jamal iniţiază cele mai trăsnite tururi ale incintei, adaptînd legenda à la americaine şi vorbindu-le turiştilor de hotel şi piscină. Jamal aduce comenzile de la casă în bucătăria restaurantului, Salim caută în gunoi o sticlă goală purtînd eticheta băuturii comandate, o umple cu apă de la chiuvetă şi lipeşte dopul cu superglue.

E o supravieţuire a celor care ştiu să se adapteze şi-i vedem pe cei doi protagonişti trecînd de la zdrenţe la haine cu care să impresioneze cînd cerşesc, apoi la primele lor încălţări, prima cămaşă. Salim ajunge şi la ochelari de soare, lanţ la gît, telefon mobil – dar asta după ce trece de partea răului, împuşcîndu-l pe cel care-i trimitea la cerşit, devenind unul din acoliţii mafiotului care controla cartierul şi luîndu-i lui Jamal ce avea mai preţios:pe Latika. 

Pe Latika Jamal o salvase în fuga lor din mahala, o adoptase drept al treilea muşchetar (fără nume, căci lecţia lor de engleză se oprise la pagina unde era vorba despre Porthos şi Athos), cu care făcuse planuri în timpul captivităţii la orfelinatul-şcoală de cerşetorie şi pe care o căutase apoi ani în şir. Fiindcă îi spusese că le e destinat să fie împreună. Deşi destinul le tot pune piedici în cale şi încearcă să-i despartă şi să-i pună la locul lor: el la purtat tava cu pahare de ceai, ea la cheremul mafiotului căruia i-o plasase Salim.

Toate astea se regăsesc în răspunsurile lui Jamal din prima seară de concurs. Şi cînd se întoarce în studio pentru ultima întrebare e ca şi cum pe străzile Mumbaiului s-ar transmite în direct aselenizarea – fiindcă unul de-al lor, „din mahala”, e pe punctul de-a cîştiga marele premiu. Dar care să fie întrebarea? N-aţi ghicit? „Care este numele celui de-al treilea muşchetar din romanul lui Al. Dumas? A. Aramis; B. Richelieu; C. D’Artagnan; D. Planchet.”

Fiindcă epuizase celelalte două opţiuni Jamal alege să sune un prieten. Singurul pe care-l are. Pe Salim. Care însă-i dăduse telefonul – şi libertatea – Latikăi. Ori ea nu ştia răspunsul. Nu-l ştiuse niciodată şi m-aş fi mulţumit cu aşa un final – ei doi împreună chiar şi fără un ban. Prezentatorul cel arogant deja zîmbea cu dispreţ. Dar trebuia şi el să primească o lecţie şi probabil că toată sala (dacă ştia răspunsul) a rostit „A” odată cu Jamal. Fiindcă aşa e scris.

Secvente din film : 

http://www.youtube.com/watch?v=AIzbwV7on6Q

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s