Prostia,- „virtutea” suprema

In sens general, prostia este o conduita umana caracterizata printr-un comportament daunator, cu carente  la  variate nivele a constintei morale si a capacitatii intelectuale.  

Socrate, prin cunoscutul sau citat „Stiu, ca nu stiu nimic”, aduce in centrul atentiei acel „a-nu-sti” sau „a-nu-fi-capabil”/(in germana :„Nicht-Wissen/Können“) ce este specific fiintei umane.

Ganditorii iluminsmului,care au perceput ritualurile traditionale si  prostia  manifestata la locul de munca ca un factor nociv pentru societate, au incercat sa promoveze ideea unei educatii in masa, avand drept virtute principala Ratiunea si care sa contribuie la cresterea nivelului general de inteligenta.

Evident, imediat au aparut persoane  care au criticat acest stil „scolaresc”, spunandu-se ca defapt ar fi o reintoarcere spre o alta forma a prostiei. Chiar si Goethe in opera sa „Faust” , urmand parca ideea socratica,Faust declara ca in ciuda faptului ca studiile l-au ajutat sa acumulez o anumita cunoastere din diverse domenii ( filosofie, medicina, teologie si drept), el nu gaseste raspunsuri la toate intrebarile sale si se simte neimplinit, fiind la de inteligent ca si inainte de urmarea acestor studii :  „Da steh’ ich nun, ich armer Tor! Und bin so klug als wie zuvor.“/ „And here I stand, a fool for sure! No wiser than I was before” 

Incercand să inţelegi lumea aceasta, in care traim, vei da de prostie. Incercand s-o schimbi, te vei lovi de proshti.Nu se pot cunoaşte efectele devastatoare ale prostiei la nivel mondial. Einstein are un citat in care spune : „Doua lucruri sunt infinte : universul si prostia omeneasca. Insa asupra universului nu sunt  atat de sigur „.Asadar, prostia e infinită, efectele ei se simt in orice moment, ici şi colo, dar nu pot fi cunoscute în totalitate.

Prostul cauta intotdeauna sa iasa in evidenta, iar de cele mai multe ori reuseste.El isi consumă jumătate din viata, dacă e nevoie, ca sa-ti dovedeasca cu cat este el mai destept decat tine :))

Pe youtube am descoperit cateva vidoclipuri cu oameni prosti. M-am gandit sa fac un top al lor 😀

Locul 3 : Prostul si busteanul 

Daca prostia ar durea, multa lume ar tipa …. Doar ca tipul din videoclipul de mai jos, nu tipa : el cade lat dupa ce isi da cu un bustean in cap. Legile fizicii nu au putut fi invinse, insa legea prostiei l-a cucerit pe moldoveanul din filmulet 🙂

Locul 2 : Rusoaice proaste

Cel mai probabil, fetele acestea au luat ceva alcool la bord. Din pacate una dintre ele, nu reuseste sa trasesze corect traiectoria pe care trebuia sa o urmeze corpul : eroarea de calcul ii va lovi capul pe care il tine degeaba pe umeri :))

Locul 1 : Calul si prostul 

Nu de putine ori , din pacate,  rautatatea unor oameni se rasfrange si asupra animalelor. Insa , uneori animalele sunt mai inteligente decat oamenii. Asa este si cazul de mai jos. Veti vedea cum un cal, reuseste sa ii aplice unui prost o lovitura direct proportionala cu rautatea acestuia

http://www.funny-videoclips.de/lustige-videos/video-7.html


 


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s