Revolutionary Road

revolutionary-road-388009-13 Regizor: Sam Mendes

 Distributie: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet

 Genul: Dragoste / Drama

 Durata: 119 minute

 

Premiat la Golden Globes, nominalizat la 3 premii Oscar.

 

 

 

Scurta descriere :

Revolutionary Road” vorbeşte despre sfera ideologică a familiei, a relatiei de cuplu. Familie americană din clasa de mijloc, anii cincizeci, cu o casă în suburbiile New York-ului, el munceşte pentru a susţine familia, ea are grijă de casă şi dă sens muncii lui prin felul în care i se dedică şi prin care se dedică şi copiilor lor. Cel puţin pînă la un punct. Pînă cînd visul ei de afirmare se destramă definitiv. Voia să fie actriţă şi dacă ar fi reuşit în iniţiativa asta actoricească probabil că viaţa de familie ar fi fost acoperită, suportabilă. Nu vreau să spun că ea poartă vina degenerării vieţii în familie, deloc. Cînd relaţia devine o corvoadă şi cum două persoane care au un trecut împreună îşi cunosc toate neajunsurile, toate neîmplinirile, – celălalt pîndeşte momentul oportun în care să lovească în punctul cel mai dureros. Astfel, în acest joc de „care pe care îl face knock-out”, nu mai contează cine dă prima lovitură, nu contează nici că unul sau altul va rămîne în picioare la final, contează suferinţa de parcurs, care mutilează cel puţin două destine.

Drama lui Frank (Leonardo di Caprio) şi a lui April (Kate Winslet) stă în neadaptarea constantă a planurilor personale la propria existenţă, una comună; pînă la urmă, spre deosebire de toţi cei din jurul lor, ei nu ştiu să fie suficient de conformişti încît să accepte ratarea. Pe de altă parte, sînt extrem de realişti cînd constată că relaţia lor a fost o farsă, că fiecare a jucat un rol în care s-a simţit bine o vreme, dar nu sînt în aceeaşi măsură hotărîţi să scape de partiturile sinistre în care se conduc reciproc. Şi cînd pe unul dintre ei îl trage de urechi norocul, se aprind şi mai tare.

Va fi greu să vă plictisiţi în ciocnirea diferitelor opinii şi atitudini care privesc viaţa de cuplu. Un plus pentru realismul aventurilor sexuale extraconjugale din poveste, simpli stîlpi-de-susţinere-momentană ai unui edificiu marital intrat în vrie.În aparenţă April Wheller are nefericirea de a se naşte într-o lume care îi refuză dreptul la devenire, care îi cere maturitate, răbdare, dăruire, altruism chiar, şi îi da în schimb indiferenţa, neînţelegere şi invidie. Lupta insistentă a femeii ne face să credem preţ de câteva momente că va reuşi să spargă orice barieră numai prin încercarea neînduplecată de care este capabilă. Îi plângem lipsa de candoare, renunţarea cu desăvârşire la joc şi parcă alegerea voită a durerii, a tristeţii.

Franck Wheller cucereşte în schimb tocmai prin candoare, dar stârneşte mânia şi dispreţul prin incapacitatea de a înţelege, de a-şi asuma răspunderea, înţelegerea. La rândul ei April Wheller dă dovadă de lipsă de maturitate, de incapacitatea de acceptare a realităţii. Încercarea ei de a păstra lumea ideală, iluzorie ca un paliativ ne arată un om în pragul maturităţii. Totul se derulează pe un fundal în care ceilalţi şi-au acceptat condiţia şi mai mult decât atât, o gustă din plin, cu cinism parcă, fără să încerce să le-o arate şi celor doi prizonieri ai viselor.

În încheiere mi-a rămas o întrebare: Ce o face pe April Wheller să aleagă tristeţea, renunţarea? Ce ne face să alegem tristeţea, prăbuşirea?

Secvente din film :

http://www.youtube.com/watch?v=L-4pYA7zC1I

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s