Taxele,- forma de control

Taxa este o suma de bani pe care un individ sau o entitate juridica o plateste catre stat.

Nimanui nu ii place sa plateasca taxe la stat. Pentru cel care le plateste taxele sunt o cheltuiala, pentru cel care le incaseaza sunt o forma de venit.

De ce au trebuit inventate taxele? Ei bine raspunsul nu este foarte greu. Atata timp cat intr-o democratie e nevoie de stat sa fiti siguri ca taxele vor continua sa existe. Statul nu si-ar putea exercita „rolul benefic” in economia nationala daca nu ar incasa taxe de la contribuabili.

Pe mine nu ma deranjeaza foarte mult ca suntem obligati prin lege sa ne platim taxele. Ce este cu adevarat strigator la cer este numarul mare al taxelor pe care trebuie sa le plateasca agentii economici (persoane juridice sau fizice). De ce trebuie sa existe sute de taxe intr-o tara in care nivelul de trai este destul de precar?Si nu doar numarul lor este ingrijorator. La fel de alaramant este si faptul ca in Romania, in  majoritatea cazurilor, fiecare taxa are o marime peste cea a tarilor din spatiul uniunii european.   

Ok, sa zicem ca acceptam si justificarile aberante care ne sunt servite cu ocazia „inventiei” unei noi taxe. Insa, guvernantii chiar nu isi dau seama ca numarul taxelor deja este peste limita bunului simt si al puterii de suportabilitate al contribuabilului? 

Intr-o tara care se doreste a fi capitalista, cum poate oare incuraja statul roman investitiile straine in conditiile in care darile ce trebuie  platite sunt mult mai mari decat in tarile occidentale? 

Este clar ca fiecare incearca folosindu-se de anumite subterfugii sa eludeze intr-un anumit fel plata acestor taxe. Si atunci ce face statul roman? Mai introduce o taxa :)). 

Se stie ca orice afacere presupune un risc. Insa prin impunerea de noi taxe statul nu face decat sa sporeasca riscul pe care trebuie sa si-l asume intreprinzatorii ce demareaza o noua afacere. Punand noi taxe el va colecta teoretic mai multi bani la bugetul statului. Practic insa , prin descurajarea demarararii unei afaceri si prin cresterea tentativelor de a „fenta” plata acestor taxe, se realizeaza defapt o colectare mai mica.

Acum as vrea sa merg mai departe cu aceasta analiza. Ma intreb, care e rolul taxelor? Sunt ele doar o forma prin care statul il „fura legal” pe contribuabil sau taxele sunt un mijloc care poate conduce spre prosperitatea sociala si nationala? Probabil ca in mintea guvernelor din Romania functioneaza ideea :”Doar la taxe mai mari si mai multe vom avea parte de o Romanie mai civilizata si mai prospera” .  Eu cred insa altceva : gradul de dezvoltare al Romaniei este invers proportional cu numarul taxelor impuse !!!

In teorie evident taxele ar trebui folosite pentru a ameliora starea economica nationala : spre ex, din taxele colectate se poate realiza o infrastructura mai buna, se pot moderniza spitalele, se pot aduce imbunatatiri serviciilor publice etc. In practica insa, realitatea vazuta prin ochii contribuabilului este cu totul alta : drumuri execrabile, spitale publice insalubre, servicii educationale de proasta calitate etc. Si atunci se ridica o intrebare fireasca : de ce sa mai platim toate aceste taxe? Sau o alta intrebare : daca tot se folosesc asa prost banii din colecatre taxelor, de ce niciun guvern nu raspunde penal pentru acest lucru ?

Benjamin Franklin spunea in 1789 ca nimic in aceasta lume nu este mai sigur decat moartea si taxele. Eu as completa spunand ca doar prin moarte vom fi exonerati de la plata taxelor !!!

Pentru mine, ca si contribuabil roman, taxele nu sunt decat o forma legala de control  !

Etichete: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s