Criza politica vs. Criza economica

La nivel plantar, Romania ocupa un loc aparte.

De mai bine de 20 de ani, ne putem „mandri” ca Romania e tara crizelor : a crizei economice, a crizei politice, a crizei etice, a crizei valorilor, a crizei onoarei etc.

In acest articol am sa vorbesc despre criza politica si criza economica.

In Romania, politica a ajuns sa fie un fel de substituent al fanatismului religios. In ziua de azi, orice roman se pricepe la politica intr-o masura asa de mare cum doar la fotbal o mai face. Politica si fotbalul sunt prezente in viata noastra precum un drog care ne face sa uitam de valorile adevarate : cele umane si cele economice.

Paradoxal insa, politica e interesanta tocmai pentru ca ea promite scoaterea din criza economica a Romaniei.

Multi dintre romanii aflati la o varsta mai inaintata, inca mai trag speranta ca schimbarea la fata a economiei romanesti va veni din  sectorul politicii. Cat de mult se inseala !!!

Inca din primele lectii de  economie, elevii invata ca fiecare om este orientat spre acoperirea nevoilor iar acest lucru nu ar fi posibil daca nu am dispune de anumite resurse. Asadar, resursele reprzinta suportul satisfacerii dorintelor pe care le avem, iar uneori politicienii stiu sa foloseasca foarte bine resursele statului. Pacat ca nu o fac spre folosul comunitatii !!!

Desi la nivel teoretic politicienii ar trebui sa reprezinte vointa celor care i-au votat in speranta unei oranduieli mai bune, menite sa asigure un trai decent,la nivel practic acest lucru nu s-a intamplat decat razlet.

Vorbind despre actuala criza politica din Romania nu pot sa nu ma intreb : cine are de castigat de pe urma acestei crize? : cumva Traian Basescu si PD-L-ul care sunt socototi a fi responsabili de ea si care se pare ca reusesc sa manuiasca puterea desi sunt minoritari….sau cumva PSD-ul care in prag de alegeri a aflat ca nu ii mai place ciolanul si ca timp de 2 luni ar putea sa faca front comun cu opozitia in speranta unui castig de capital politic ptr candidatul la prezidentiale … sau cumva liderii PNL care se considera a fi neprihaniti de gustul puturii si care prin sustinerea lui Johannis doresc sa arate cat de mult se gandesc ei la tarisoara asta ,,,, sau cumva UDMR-ul care crede ca aceasta criza ar putea sa le implineasca visul de a obtine mult ravnita autonomie teritoriala?

Nu stiu cine are de castigat, insa stiu sigur cine are de pierdut : Romania !!!

Imaginea Romaniei  a avut doar de suferit de pe urma acestei crize. Din cate am inteles FMI-ul a suspendat acordarea sprijinului financiar, tocmai din cauza actualei crize politice.

A vorbi in Romania lu 2009 despre fraudarea alegerilor si implicit despre  incapacitatea de a asigura un scrutin electoral curat, nu face decat sa arunce Romania inapoi, inspre anii ’90, considerati a fi inceputul democratiei romanesti.

Anii ’90 marcau despartirea de un trecut comunist, cu puternice accente dictatoriale. Aceasta despartire o stim cu totii ca s-a realizat in urma unei lovituri de stat. Insa, acest vot de neincredere manifestat de opozitie impotriva PD-L -ului nu reprezinta oare tot o forma de lovitura de stat, insa una realizata evident in manusi de catifea?

E adevarat, guvernul PD-L nu era unul legitim in sensul ca nu fusese investit de parlament, insa… nu el a ales sa guverneze de unul singur ci pur si simplu divortul de PSD a facilitat acest lucru.

Indiferent de cine e vinovat ptr aceasta situatie, aceasta motiune in prag de alegeri a avut  menirea de a decridibiliza imaginea statului. Acest lucru nu poate fi considerat oare o lovitura asupra democratiei?…caci ce poate fi mai rau intr-o democratie decat un stat nefunctional?

Aceasta criza politica a fost creata in mod artificial si cel mai probabil ea va fi rezolvata in urmatoarele luni.Insa, criza economica se va sfarsi la fel de repede?

Cand vine vorba despre a gasi solutii la criza economica lucrurile sunt mult mai complicate, caci aici nu e vorba doar de cateva partide care nu se inteleg. E vorba despre un mecanism economic care s-a imbolnavit si care pentru a se intrema are nevoie de anumite stimulente financiare . Nu poti vindeca un corp bolnav daca nu ii asiguri in prealabil medicamentele necesare !!!

Din moment ce statul roman se lanseaza in imprumuturi la FMI , din moment ce bancile au dobanzi exorbitant de ridicate, din moment ce rata somajului a crescut simtitor , antrenand si o crestere a inflatiei, nu vad cum s-ar putea realiza combatarea crizei economice in viitorul apropiat. Cel mai probabil economia Romaniei va mai fi in covalescenta cel putin 4-5 ani . Abia dupa aceasta perioada tind sa cred ca economia Romaniei va arata semene de revigorare.

2 răspunsuri to “Criza politica vs. Criza economica”

  1. Trasca Alexandra Says:

    domnule profesor criza economica exista la unii dintre noi in suflete nu in buzunare:))

  2. Trasca Alexandra Says:

    domnule profesor criza economica exista la unii dintre noi in suflete nu in buzunare:)) sunteti un om deosebit;)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s